SZABADSÁG : 2023. július 20. - 2023. augusztus 20. Ügyeleti nap: július 25. (kedd): 15:00-18:00. augusztus 02. (szerda): 15:00-18:00. augusztus 09. (szerda): 15:00-18:00. augusztus 15. (kedd): 15:00-18:00.
Nyelvek:

NN-Dent - Fogorvosi rendelő
3525 Miskolc, Kazinczy u. 3.

Bejelentkezés fogászati kezelésre
+36-46-508-736
+36-70-44-33-000

Fogorvosaink rendelési ideje

Hétfő, Csütörtök: 13:00 - 19:00
Kedd, Szerda: 11:00 - 17:00


PRF kezelés
Fogkő eltávolítás

CBCT felvétel készítés, fogászati implantátum beültetés, parodontológia és szájsebészet Miskolc belvárosában.

Parodontológiai szakrendelés

Mi a parodontológia?

A fogászat egyik speciális ágazata, a parodontológia. A fogágybetegséggel, valamint a fogat körülvevő szövetek, baktériumok okozta gyulladásos megbetegedésekkel foglalkozik.

A fogágybetegség kialakulását, az alábbi tényezők befolyásolják:

 • ROSSZ SZÁJHIGIÉNE: Nem, vagy nem megfelelően végzett fogmosási, szájápolási technika, szájápolási eszközök nem, vagy nem megfelelő használata.
   
 • DOHÁNYZÁS: A dohányfüst egyes összetevői károsítják az íny keringését. A hajszálerek tartós összehúzódása miatt az immunrendszer védekező sejtjei nem képesek megfelelő mennyiségben eljutni a fertőzés területére. Az említett tényezők miatt a betegséget gyakorlatilag lehetetlen időben felismerni, mivel a gyulladásra utaló figyelmeztető jelek, például az íny duzzanata, vérzése, még súlyos csontpusztulás esetén is alig észrevehetőek.
   
 • ÖRÖKLETES TÉNYEZŐK: A fogágybetegség kialakulásában meghatározó szerepe van az immunrendszer védekezőképességének. Az immunrendszer működését hátráltató örökletes tényezők ugyanis csökkentik a baktériumok elleni védekezés hatékonyságát. A száj baktérium-összetételét nagyrészt a családi környezet befolyásolja. Az újszülöttek steril szájüreggel jönnek a világra, majd a közvetlen környezetükből bejutó mikroorganizmusok alakítják ki végleges szájflórájukat.
   
 • HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK Serdülőkorban és várandósság idején fokozódhatnak elő gyulladásos tünetek. A fennálló fertőzés tüneteit és a szövetpusztulást egyaránt felerősítheti, ha megváltozik a hormonháztartás.
   
 • A CUKORBETEGSÉG ÉS AZ IMMUNHIÁNYOS ÁLLAPOTOK JELENTŐSÉGE A fogágybetegséget súlyosbító legfontosabb tényező a cukorbetegség. Amennyiben nem kezelik megfelelően, ennek a betegségnek súlyos csontpusztulás és fogvesztés lehet a következménye.
   
 • EGYES GYÓGYSZEREK SZEDÉSE Bizonyos gyógyszerfajták (főleg csontritkulásra szedett gyógyszerek, valamint magasvérnyomás kezelésére, cukorbetegségre, ill. szívbetegségre szedett, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, a szervátültetésen átesett páciensek számára felírt, a kilökődés elkerülésére szolgáló gyógyszerek és a daganatos kezelések alatt szedett gyógyszerek) módosíthatják a fogágybetegséget okozó bakteriális fertőzés tüneteit és lefolyását. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek miatt a gyógyszerek miatt alakul ki a betegség: a fertőzés fő oka ilyenkor is a bakteriális lepedék jelenléte. Ezek hatására az íny megduzzadhat, a gyulladásos jelek felerősödnek. Fogínyvérzés csak akkor jelentkezik, ha az íny túlburjánzása már a fogmosást is akadályozza, és a fogkefe felsérti az ínyt. Ezek szedésekor gyulladásos ínymegnagyobbodás és erős ínyvérzés alakulhat ki.

Rendelőnkben a parodontológiai problémákkal küzdő páciensek részére részletes és személyre szabott szájhigiéniás oktatást, instruálást, motiválást is tartunk, melynek keretein belül segítséget nyújtunk a megfelelő otthoni szájápolás elsajátításában, és az ellenőrzések során nyomon követjük, hogy ez a jövőben is hatékony maradjon. A megfelelő otthoni szájhigiéné kialakítása és fenntartása nélkül a legszakszerűbben elvégzett kezelés sem lehet 100 százalékosan sikeres. Olyannyira, hogy a szájhigiénia elhanyagolásával a teljes gyógyulás után is visszatérhet a betegség.

Parodontológiai esetekben is elengedhetetlen a rendszeres fogkőeltávolítás, melyet javasolt legalaább 6 havonta elvégezni. A fogkőeltávolítás otthon nem lehetséges. Ezért ezt a rendelőnkben speciális kéziműszerek és ultrahangos készülék segítségével végezzük. A fogkő eltávolítást egy speciális AIR-FLOW polírozó készülékkel fejezzük be, amely az egyik leghatékonyabb polírozási technika, ezzel elősegítve a plakk, valamint a fogkő fogakon késletetett megjelenését, valamint a fogakon maradt plakk és lepedék hatékony eltávolítását.

Rendelőnkben az alábbi parodontológiai beavatkozásokat végezzük:

 • Zárt kürett általános helyi érzéstelenítés mellett: metszés nélkül a fog mellett lévő, már kialakult, ún. parodontális tasakokat (ez az ínytasak, amely fenntartja a gyulladást) speciális kézi műszerekkel, valamint ultrahangos depurátorral tisztítjuk ki, így távolítva el a gyulladást okozó szöveteket, valamint a subgingivális (íny alatti) fogköveket, ezzel a gyógyulást elősegitjük.
 • Nyitott kürett helyi érzéstelenítésben: az ínyen metszéseket ejtünk, majd kitisztítjuk a parodontális tasakokat, speciális kézi műszerek, valamint ultrahangos depurátorral, varratokkal összevarrjuk az ínyt. A beavatkozás követően a varratokat 7-10 nap után eltávolítjuk.
 • Sínezés: A sínezés a mozgó fogak egymáshoz rögzítése. Célja, hogy segítsük a gyógyulást (ideiglenes sínek), valamint, hogy a fogak további vándorlását megakadályozzuk (végleges sínezés).
© 2010-2023. NN-Dent Kft.
Főoldal | Bemutatkozás | Szolgáltatások | Elérhetőségek | Galéria